Czarna kawa - kilka słów

Palone w odpowiedniej temperaturze i otoczeniu ziarna kawy, poddane procesowi mielenia, a później zaparzania, są niczym innym tylko znaną wszystkim "małą czarną". Kawa smakuje najlepiej zaraz po zaparzeniu. Unikalność kawy bierze się z reakcji ponad 900 składników smakowych, które przestają wytwarzać się już po 15 minutach. Chyba nie doceniamy zawodu kipera pod tym względem. Kawa wywodzi się z Etiopii, a w Polsce pojawiła się w XVII w., chociaż regionalnie znana była już wcześniej. Ja kawę odkrywam każdego dnia i uczę się jej. Zaczynam zauważać subtelne różnice wyglądu i smaku. Według danych statystycznych w Polsce spożywamy ok. 3,5 kg surowej kawy. Biorąc pod uwagę, że ostatnio bardzo chętnie sięgamy po zieloną kawę, myślę, że spożycie wzrośnie. Pamiętajmy o tym, że palone ziarna kawy tracą swój aromat po około dwóch tygodniach. Zmielona kawa traci aromat znacznie szybciej, bo już po godzinie, natomiast napar kawowy w ciągu kilkunastu minut. Dlatego szalenie ważne jest przechowywanie kawy - suche i chłodne miejsce pozbawione wpływu innych zapachów.  


Potencjał kawy zielonej

Pewnie każdy z nas zastanawiał się kiedyś nad znaczeniem koloru zielonego. Otóż połączenie barw: niebieskiej i żółtej daje nam odcień zieleni. Mieszanka ta symbolizuje jednocześnie czyste niebo i słońce - dwa potrzebne nam elementy, dające motywację i siłę do działania. Kolor kojarzony jest także ze wzrostem i rozwojem. Często utożsamia się go z bogactwem możliwości, pomysłów i szans do wykorzystania nie tylko w pracy, ale i w życiu codziennym. Zieleń, to również barwa Archanioła Rafaela, którego zadaniem jest nieść uzdrowienie nie tylko ciała, ale i duszy. Kofeina, zawarta w zielonej kawie, podnosi zdolność naszego mózgu do wychwytywania jedynie pozytywnego wydźwięku wypowiadanych przez nas słów. Sprzyja odczuwaniu radości i spełnienia. Można powiedzieć, że połączenie kawy i zieleni daje nam jednocześnie poczucie szczęścia, nadziei i harmonii z otoczeniem. Zapewniając nam odpowiednią równowagę pozwala na wewnętrzne uspokojenie i regenerację sił witalnych. Ludzie pijacy zieloną kawę, stają się bardziej towarzyscy i przyjaźni, czasem nawet bezkonfliktowi. Kawa zielona świetnie nadaje się dla osób prowadzących szybki tryb życia. Idealna jest również dla osób, które uwielbiają żyć w harmonii z otaczającym ich światem. Każdy z nas zasługuje na chwilę wytchnienia i filiżankę zielonej kawy.  


Kawa - najbardziej popularny napój

Najlepszym odzwierciedleniem czym jest kawa, są słowa wypowiedziane przez europejskiego podróżnika Leonarda Rauwolfa. Podczas jednej ze swojej podróży po Bliskim Wschodzie, skąd kawa się wywodzi, powiedział: "Bardzo dobry napój, który jest niemal tak czarny jak inkaust i bardzo dobry na dolegliwości, szczególnie żołądkowe. Spożywają go ludzie o poranku, w otwartych miejscach, przed wszystkimi i bez najmniejszej oznaki strachu czy ostrożności. Napój popijają małymi łyczkami, tak ciepły jak to tylko możliwe, z glinianych i porcelanowych kubków". Tak jest do dzisiaj. Z tą różnicą, że w dzisiejszych czasach podawana jest ona najczęściej w filiżankach. Na początku jednak kawa była uważana za zwykły napój, sporządzony z palonych, zmielonych ziaren drzewa kakaowego. Z biegiem lat w wielu krajach kawę uznano za afrodyzjak lub za napój przeznaczony wyłącznie dla szlachty. Początkowo w Polsce kawę uważano za truciznę, a potem za lek. Później zmieniła się w napój elitarny i ogólnodostępny dla wszystkich. Jedynie sposób jej podawania do dnia dzisiejszego nie uległ zmianie. Wciąż w kawiarniach, małych kawiarenkach, czy nawet w domach, podawana jest na gorąco. Z czasem jej gorzki smak uległ zmianie, ponieważ zaczęto dodawać do niej cukier. Aby zmienić jej kruczo-czarny kolor, dolewano mleka lub śmietankę. Co roku na całym świecie konsumuje się 400 miliardów filiżanek kawy. Dzięki temu można śmiało stwierdzić, że kawa ma dużą popularność.  


Cappuccino – skąd taka nazwa?

Nazwa zakonu Kapucyni pochodzi od włoskiego słowa "cappucini" oznaczającego kaptur i jest dość zbliżona do nazwy jednej z włoskich kaw "Capuccino". Natomiast nazwa rodzaju kawy - cappuccino - pochodzi od brązowego habitu Kapucynów. Zakon Braci Mniejszych Kapucynów i Kapucyni został podzielony na dwa odrębne zakony: Braci Mniejszych i Braci Mniejszych Konwencjonalnych. Również cappuccino ma swoje dwa rodzaje. Może być lżejsze tzw. chiaro z większą ilością mleka i mocniejsze tzw. scuro z mniejszą ilością mleka. Zarówno zakonnicy, jak i kawa cappuccino, mają, oprócz zbliżonej nazwy, koloru i wspólnego pochodzenia, jeszcze jedną wspólną cechę - jest nią kaptur. Charakterystyczny element stroju zakonnika, który nosi na głowie, a w kawie - pianka, powstająca na samej górze kawy.  


Kawowe szaleństwo Van Gogha w dzisiejszej rzeczywistości

Vincent Van Gogh uwielbiał kawę i wierzył, że wspomaga ona jego kreatywność. Odnosząc się do stwierdzenia wielkiego malarza można powiedzieć, że kawa jest swoistym, bardzo ważnym elementem życia, bez którego czasem można oszaleć. Dla niektórych ludzi jest to napój bogów, bez którego trudno się obyć, zwłaszcza w codziennej, dość zabieganej rzeczywistości. Kawa to przyjemność, dzięki której, zamiast ciągłego uczucia niewyspania, zwiększa się kreatywność. W głowie rodzą się nowe pomysły, a w człowieku wzrasta chęć do działania. Niektórzy kawosze samotnie przejeżdżają cały świat w poszukiwaniu nowego smaku, zapachu, rodzaju i gatunku kawy. Niczym Van Gogh, który poszukiwał inspiracji do swoich obrazów w świecie.  


Ile czasu spędzamy na przygotowaniu lub podawaniu gorących napojów?

Życie człowieka jest dynamiczne. Bardzo szybko okres dziecięcy zamienia się w dorosłość. Dojrzałość może się kojarzyć z natłokiem obowiązków dnia codziennego, ze spotkaniami z innymi pracownikami z firmy, z kolegami i koleżankami. Często, pomimo wielu zadań do wykonania, zawsze znajdzie się czas na chwilę relaksu ze świeżo zaparzoną kawą. Podobna sytuacja zdarza się nie tylko w pracy, ale w i domu. Zawsze znajdzie się czas na spełnienie marzenia o filiżance zaparzonej aromatycznej kawy. A ile trwa to czasu? Dziennie spędzamy średnio 24 minuty na przygotowywaniu lub podawaniu gorących napojów, co w wymiarze średniej długości życia człowieka daje aż lub tylko 190 dni.


Góra